Muzeális
Gyűjtemény
2021. december 03.
Népi kerámiák a gyűjteményben

„Sokarcú népi kerámia” címmel 2021. december 3-án kiállítást nyitott meg Csete Gyula néprajzos muzeulógus a muzeális gyűjteményben.  Elmondta, közel hétszáz kerámiájuk van, ezek között olyan ritka darabok, mint az 1841-es datálású Miska kancsó vagy az 1854 évi túri lisztes bödön. Az agyagedények nagy részét Hentz Lajos gyűjtötte, szám szerint 465-öt.

A használati kerámiák nagyon változatos képet mutatnak, köztük minden edénytípus megtalálható, gazdag formai variációkkal. A tárlat a gyűjtemény ötven legszebb darabját mutatja be az új látványtárban, s az állandó kiállítás részét képezi.

 

Csete Gyula megemlítette azt is, hogy Mezőberényben nem alakult ki jelentős fazekasság, így a lakosság az edények nagy részét más területekről szerezte be. A helyi vásárra jelentős fazekasközpontok mesterei elhozták portékáikat, elsősorban Hódmezővásárhelyről, Mezőtúrról, Gyuláról és Békésről.

 

A kiállítás a Kubinyi Ágoston program keretében 2020-ban kiírt pályázat támogatásával valósult meg.

 

A megnyitó után Nagy Ivett hegedűművész adott rövid koncertet. Ő a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett kitüntetéses hegedűművészi diplomát. Felvételeket készített a Magyar Rádióban és a Magyar Televízióban, élő szólóestet adott a Magyar Rádió Márványtermében. Fellépett olyan neves partnerekkel, mint Szabadi Vilmos hegedűművész, Ella István orgonaművész, valamint szólistaként Kesselyák Gergely és Gál Tamás vezényletével.

 

A koncertet követően Csete Gyula röviden bemutatta a kiállított kerámiákat.