Muzeális
Gyűjtemény
2022. február 16.
Farsang farka – téltemetés – tavaszvárás
Fékevesztett jókedv és jelmezes felvonulások, amikor minden a feje tetejére áll

A farsang vízkereszttől a húsvét előtti negyvennapos böjt kezdetéig, hamvazószerdáig tartó télbúcsúztató-tavaszváró időszak.

Az ősi tavaszváró ünnephez sok néphagyomány kötődik, így a jelmezes bálok, a táncos mulatságok és a nagy-evés ivás is. 2022-ben húshagyó kedd március 1-re esik. A farsang csúcspontja a karnevál, hagyományos magyar nevén a „farsang farka” ez a farsangvasárnaptól húshagyó keddig tartó utolsó három nap, amely egyben télbúcsúztató is. A farsang a bálok, táncmulatságok ideje, régen a párválasztás egyben az esküvők szezonja volt, mivel a húsvéti böjt időszakában már nem tartottak esküvőket.

Farsangvasárnap. A farsangvasárnapot csonthagyó vasárnapnak, sonkahagyó vasárnapnak is nevezik. Ezen a napon tyúkhúsleves és a töltött káposzta került az asztalra, rengeteg eljegyzést tartottak és az esküvők is gyakoriak voltak.

Farsanghétfő. A hétfő asszonyfarsang napja volt, ilyenkor az asszonyok kedvükre mulathattak és férfi módra korlátlanul ihattak. Szokás volt, hogy a nők férfiruhába öltöztek, este pedig zenés-táncos macskabált tartottak, szigorúan csak nőknek.

 Húshagyó kedd, a farsang utolsó napja. Madzaghagyó keddnek is hívják, mert ilyenkor kell elfogyasztani a madzagon lógó étkeket, a sonkákat és kolbászokat. Ezen a napon temették a farsangot és égették a szalmabábukat, hogy lezárjuk a farsangi eseménysorozatot és száműzzék a telet.

Hamvazószerda, más néven száraz szerda, böjtfogó szerda, ez a nagyböjt kezdete. Ilyenkor hamut hintettek a hívők fejére és homlokára. A néphit szerint, aki hamvazkodik, azt elkerüli a fejfájás.  Krumplilevest ettek bodaggal, ezt a lepényt félét cigány kenyérnek is hívják.

Torkos csütörtök. A farsangi időszak zárónapja a torkos csütörtök vagy zabáló csütörtök. A negyven napos böjtöt erre a napra felfüggesztették, hogy megehessék a farsangról megmaradt ételeket. Húsvétig a kiadós étkezések tiltólistán voltak, ez volt az utolsó lehetőség a torkoskodásra "Inkább a has fakadjon, mintsem az étel megmaradjon". A farsangi ételek közül a legismertebb a fánk, más néven pampuska. Sokféle változata ismert szalagos fánk, csörögefánk, cseh fánk, stb.  Mágikus erőt tulajdonítottak neki, amelyik házban fánkot sütöttek, annak nem vitte le tetejét a vihar.