Muzeális
Gyűjtemény
2022. június 25.
Múzeumok Éjszakája

Az időjárás nem először kellemetlenkedett a Múzeumok Éjszakájával szemben, így volt ez 2022. június 25-én is. A rendezvényt megelőzően néhány órával eleredt az eső, de kevéssel kezdés előtt elállt. Szerencsére, egyedül a kerékpártúrákat mosta el az eső, az Alföldi Turista Egyesület a Bodoky Károly Vízügyi Múzeumhoz szervezett kirándulást, Henger Péter, a Mezőberényi Helytörténeti és Tájvédelmi Egyesület elnöke pedig az ókerti pincébe. Az összes többi rendezvény nagy érdeklődés mellett, jó hangulatban valósult meg. Az OPSKMM gazdag, sokszínű programmal várta az érdeklődőket a muzeális gyűjtemény udvarára.

Siklósi István polgármester köszöntőjében elmondta, hogy az OPSKMM a Múzeumok Éjszakájára minden évben egyre gazdagabb programot szervez, ehhez csatlakozott a városháza is, ez alkalomból látogatható volt az épület.

Sztojka Máté és bandája sok műfajú, hangulatos zenével szórakoztatta a közönséget, közben Micura Sándor László tréfás roma meséket adott elő.

A ZumBrigád Team most is kiváló hangulatot teremtett.

Világok közötti hangutazás címmel Wanita, azaz Mihók Anita és Pongrácz Tibor tartott egzotikus hangszerbemutatót. Tierra Jimmy és partnere látványos tűzzsonglőr show-t adott elő.

Családi moziként a közönség Herendi Gábor rendezésében, Nagy Ervin és Petrik Andrea főszereplésével a „Kincsem” című romantikus, magyar kalandfilmet láthatta a gyűjtemény udvarán kivetített vásznon.

Kísérő programként Diószegi Eszter grafikusművész tartott kézműves foglalkozást, a gyűjtemény pincéjében Csete Gyula néprajzos, muzeulógus szabaduló szobát rendezett be. „Miénk itt a tér!” címmel a fiatalokat virtuális játékok és csocsó várta. A Nagycsaládosok Mezőberényi Egyesülete kürtöskalácsot sütött, illetve Mezőberényi Szlovákok Szervezete pattogatott kukoricát és mákos gubát kóstoltatott, sőt szalonnasütést is szervezett. Néhány helyi kézműves elhozta a portékáit, Rácz János amatőr roma festő pedig a képeit.

Az előző évek hagyományának megfelelően a rendezvénynek az idén is voltak külső helyszínei. Ez alkalomból a Patikamúzeumban tárlatvezetést tartottak, illetve a református és a I. kerületi evangélikus templom várta a látogatókat.

GALÉRIA