Muzeális
Gyűjtemény
2023. június 24.
Múzeumok Éjszakája

A Múzeumok Éjszakáján, 2023. június 24-én a muzeális gyűjtemény udvarán sokrétű, színes program várta az érdeklődőket. Siklósi István köszöntőjében kifejtette, épp Balatonalmádiról igyekezett haza erre az eseményre, ott ilyen rendezvényt nem szerveztek. Az elmúlt években Mezőberényben a lakosság megkedvelte, így már várja a Múzeumok Éjszakáját.

A köszöntő után Rácz János gitározott. Az MVÓI Sziporka Színjátszó Köre A rátóti csikótojás című kacagtató népi mesét adta elő. A ZumBrigád Team lendülete, vidámsága most is magával ragadta a nézőket. A helyi fiatalokból álló, keresztény rockzenét játszó Rock ’n’ Praise zenekar első fellépését megtapsolták a nézők/hallgatók. A Berény Táncegyüttesnek táncházához a Görbeszék Társulat zenélt, különösen a tűzkörüli táncba kapcsolódtak be sokan.

 

A színpadi programok mellett Csete Gyula néprajzos muzeulógus csoportokat kísért le a kastély pincéjében kialakított mini szabadulószobába. A város újratelepülésének 300. évfordulója alkalmából sokan letették kézjegyüket, tenyérlenyomatukat az utókor számára. A visszaemlékezést szolgálta a Mesélő tárgyak című szabadtéri tárlat is, ahol hasonló funkciójú régi és új eszközüket mutattak be.

 

Különösen sok lehetőség várta a gyerekeket, a Maczkó Lovasfarm lovagoltotta őket, a Nagycsaládosok Mezőberényi Egyesülete jóvoltából volt ugrálóvár, az önkéntes tűzoltó egyesület tűzoltóautóját mutatta be. A kézműves foglalkozások keretében a kicsik a Mosolygó Központi Óvoda óvónőivel gyöngyöt fűztek, a református óvodával kerámiát díszítettek, Kondász Gabriellával mézeskalácsot sütöttek. Volt arcfestés, Bálint Annával kreatív festés, Kostyál Viktor karikatúrákat rajzolt. A gyerekeket még virtuális játékok, ping-pong és csocsó is várta. A helyi kézművesek kirakodóvásárt tartottak.

 

Akik megéheztek, süthettek szalonnát, zsíroskenyeret kóstolhattak. Zolnai Györgyné, az Alföld Turista Egyesület tagja a Bodoky Károly Vízügyi Múzeumba, Savoltné Földesi Zsuzsanna – aki szintén az egyesület tagja – az Ókerti pincéhez vezetett kerékpártúrát. A Nyitott templomok-program keretében az érdeklődők az I. kerületi evangélikus, a katolikus és a református templomot tekinthették meg, illetve a Patikamúzeum tárlatvezetéssel várta az érdeklődőket.  Madarász Lovastanya lovaskocsis városnézést tartott.

GALÉRIA