,„Eljő a jeges”(O’Neill)
Az élelmiszerek hűtése sokáig jéggel történt. Mielőtt az ammóniával működő hűtőgépek elterjedtek jégszekrényeket használtak a boltokban és a háztartásokban.
Felül és elöl nyíló kétajtós jégszekrénybe a tároló helyek köré és fölé apróra tört jeget szórtak.
A jeget méretes tömbökben lovas kocsin szállították a háztartásokhoz, amit a "jeges" hozott házhoz, lovas kocsival, csengőt rázva, és kiabálva: itt a jeges "jegeeeees". A kisebb boltok és a tehetősebb háziasszonyok az apróra zúzott jeget a szekrénybe tették, gondos tárolással néhány napig hidegen tarthatták az élelmiszert. Magyarországon az 1950-es évek végéig jéggel hűtötték a romlandó ételeket.
A gyűjteményben található kétajtós feltöltős jégszekrény egy mezőberényi kiskereskedő család tulajdona volt, az I. kerületi evangélikus egyház adományozta a gyűjteménynek.