Mezőberényi szódásüveg az 1930-as évekből
Az augusztus a nyár egyik legmelegebb hónapja, a hőségben jólesik egy pohár hűsítő szóda.A szódavíz vagy más néven szikvíz nagy nyomáson (4-6 atmoszféra) szén-dioxiddal telített ivóvíz, amelynek Magyarországon való gyártását Jedlik Ányos dolgozta ki. Kezdetben a szódavizet szikvízgyártó kisiparosok állították elő és üvegpalackokban árulták. A 20. század második felében megjelentek a fémből készült palackok (szifonok), amelyekben a szén-dioxidot és a nyomást a rászerelhető patron tartalma adja. A rászerelés során a patronból nyomás alatt átáramlik a szén-dioxid és összekeveredik a vízzel.A 20. század végén a szikvízgyártó kisiparosok átálltak a műanyag palackban tárolható szódavíz árusítására. A szódavíz kitűnő szomjoltó és fröccs-adalék. Mezőberényben a két világháború között több szikvízgyártó kisiparos is gyártott szódát, az ismertebbek Júlia, Kolozsi Mihály és az Apáti András szikvízgyárak. A bemutatott krómozott szifonfejes félliteres palackon Apáti András szikvízgyára felirat látható.