Zsirosbödön
Január a disznóvágások ideje. A kisütött szalonnából nyert zsírt fedeles edényben tárolták, közismert nevén zsírosbödönben. A sertészsír használata a hagyományos magyar konyha egyik jellegzetessége. A zsír, vöröshagyma és pirospaprika ”hármas” karakteres ízvilága semmi mással nem pótolható. A házi zsírnak nincs párja, ízletesebb az üzletekben kapható préseléssel kinyert zsírnál. Nagyobb mennyiségben való tárolására még ma is a zsírosbödön a legalkalmasabb. Felfelé keskenyedő alakja azt a célt szolgálja, hogy minél kisebb felületen érintkezzen tartalma a levegővel. Fedelén általában lyukak találhatóak, ezek a levegőztetést segítik, hogy a zsír ne avasodjon.A napjainkban is általánosan használt zománcos edénynek vannak régebbi változatai is. A gyűjteményben található horganyzott lemezből készült zsírosbödön igényesen kivitelezett bádogos munka, a fedelén formás szellőzőnyílással. A bemutatott tároló edényt Schultz Anna adományozta a muzeális gyűjteménynek